Thursday, 17 October 2013

Perhentian Island -a beautiful getaway

Assalamualaikum,

Actually trip g Pulau Perhentian nie dh plan dr last year..klu ikutkan plan asal, kami nk g Pulau Perhentian ms kawan Mr. Is kawen..budget nk wat bachelor's days out kat island la..since ade kwn Mr. Is yg dh kawen nk g, so i di invite utk meramaikan ladies group..tapi ntah nape ntah, trip tu x jd..mayb mse tu xde person incharge yg nk organise btol2 kot. hr tu lepas dh discuss seriously, ade person incharge yg dedicated plak, finally dapat gak kami g island's trip..yahoo.!!!the best part "wif Mr. Is"..hihi.gediks datang dah..

Mule2 risau jugak g sbb takot budget terkesot..we're hopping dapat trip yg murah (less than rm400)..selalunya g ramai2 nie confirm la dapat trip yg murah ckit..so, ade sorang membe Mr. Is uruskan booking chalet & dapatkan package menarik utk ktorang..tapi total cost utk trip ke Perhentian nie RM500++ per person including cost utk travelling & snorkeling activity..huhu..nk backoff pon dh xleh la walaupon rse mcm over budget je..the purpose i & Mr. Is nk g sebab ktorang nk cr sampin tenun kat Terengganu utk Mr. Is coz die sgt la teringin nk pakai utk our solemnization nanti..kat cni mahal sgt..sampin tenun rm500 tu pon xmenarik..bunge nye skit je..pastu kwn2 Mr. Is bg idea utk i & Mr. Is amek gambar pre wed kat sana..hmm..memang cantik gle la gmbar tu nnti sbb pemandangan pon dh cntek & different dr org lain..= )

Ktorang bergerak kul 9 mlm hr jumaat lepas.naik kat Klang Central..naik bus Sani Express 2 tingkat.so, member Mr. Is yg kje kat Sani Express nie blikan tiket sume org..ktorang conquer tingkat bawah..tp masuk2 bus tu, dlm kul10 dh terlelap dah..kami sampai kul5.50 pg kat Kuala Besut & bot ke pulau kul7 pg br gerak..memang sgt punctual org yg uruskan bot tu coz kul7 tu mmg dh ade kat jeti..then kami sampai kat Perhentian Kecil & chalet dlm 1 hour later..Pas letak beg je, sume trus trun kt pantai..kami menginap di Sharila..mule kami g kat pantai dekat dgn chalet..memang x best la..pantai die byk gak la batu..mandi pon xselesa coz asyikla terpijak batu & coral yg dh mati ..dh puas duk tepi pantai, kelaparan.then ktorang g makan yg ringan2 sebelum dpt lunch kat chalet..

Dlm kul3 lpas solat jamak, ktorang bergerak la ke Long Island..tracking la kejap coz klu nk naik taxi boat, mahal gak sorang die charge..penat la jln coz dh lme x tracking naik bukit kecil..kat Long Beach nie menarik sgt..pantai nie berpasir & lembut..byk la tourists yg mandi kat sini..ade yg sunbathing sambil bace buku..kawan2 Mr. is mmg seronok la kat cni coz leh cuci mate..sume seksi gile.mulut bercakap dgn kite, tp mate melilau je..haha..Mr. Is pon same =) lame gak la mandi kat sini, sampai maghrib gak..dorang nk stay sampai mlm sebenarnye..kat cni mcm ade kedai ala2 disco yg duk bukak lagu reggae..mostly mcm open pub & ade jual bir bagai.mase petang tu, dh ade sorang mamat nie duk practice wat pertunjukan api.pertunjukan api tu start kul9.30 mlm..tapi disebabkan angin mlm yg rase sjuk gile dgn baju ktorang yg lencun, ktorang x sanggup nk stay..kami tracking balik semula ke chalet & hav our dinner..mlm tu angin kuat..mcm nk hujan..boys lepak2 minum kopi, i & anis balik bilik & tdo.

2nd day, kami ade scheduled activity..ikut package chalet, kami ade snorkeling session start kul11 sampai kul1 ptg..mase snorkeling tu die bawak g 4 tempat which are tempat coral & fish, then g tgk shark & lastly tgk penyu..mase tgk penyu tu i x trun coz i dh penat dah..lgpon kne laju berenang dlm air coz penyu  xjinak & x suke org tgk die..tp dr atas bot, i dpt gak tgk penyu tu coz penyu tu g surface utk amek udara..pastu kami balik chalet & lunch..penat gak sume org..sampai ade yg melepet terlelap pas lunch..pas dh rest tu, ktorang g cari bot utk g snorkeling lagi..setelah memujuk tauke kedai dekat Aur Beach tu, kami dapat g ke Pulau Rawa dgn byran sewa sampan nye Rm35 sorang..yeay...g kul3, pastu kul6 kami gerak balik dr Pulau Rawa tu..kat sana pon ade 3 tempat yg die bawak..1 tempat tu mmg isolated & cantek gile sebab kat pantai pon dh nampak ikan warne warni..air plak sgt clear..2 tempat lagi, dlm jugak.yg ke3 memang dlm sgt..i memang x trun..huhu.dh la naik sampan je..bergoyang ckit mmg terhuyung la rase..bayangkan i terpakse terjun masuk air dr sampan tu..Ya Allah, takot gile..ble 1 by 1 membe terjun, rse terhuyung hayang sampan..mmg antara yg terakhir la terjun tu..huhu..

Dah penat bersnorkeling, balik ke chalet jap.tp nk cter, ms otw tu sampan memang langgar ombak2 besar gak la..rse leh teruk sakit belakang nie disebabkan hentakan sampan tu dgn air..i plak duk sebelah Banchik..kne la control takot sbb takot terpegang2 plak Banchik nie..Mr. Is duk kt depan sbb xde sape yg sanggup duk kat depan tu..sampan terjongket kat bahagian depan sepanjang jln..sebenarnye, abg bawak sampan nie mmg sengaje je nk kenakan ktorang..sbb ble toleh  belakang, tgk die gelak sambil ttup mulut dgn bj  mse tgk ktorang menggelabah macam gaban ble sampan tu terhuyung hayang..saje je la tu die nk bergurau..huhu..pas sampai chalet, kami solat jap & trus gerak tracking g Long Beach..haha..lapa & haus semuanya..sampai2 je duk kt gerai trus..Mr. Is plak bwk guitar die..so, ktorang lepak sambil nyanyi2 lagu yg Mr. Is petik..(walaupun ade la beberapa lgu yg i pon mmg xpenah dgr mcm lagu Incubus & etc)..pas dh puas melepak, blk chalet utk mandi & solat..mlm ade event bbq plak..chalet tu dh sediakan utk ktorang..sambil makan ditemani dgn lilin2 kat meja, sume cter pasal bes mase snorkeling tu..sume mmg lenguh2 gile tangan berenang2..i plak lenguh kat betis..

esoknye check out..ade yg mcm xnk balik..huhu..coz kuar je dr island nie, we are back to reality (esp work la)... =(  sampai ke Kuala Besut dalam kul1..sampai2 ktorang cr tempat utk sewa letak beg, so ktorang leh jln2..then ktorang jln tgk kedai souvenir, cari kedai jual sata then cari kedai jual keropok..disebabkan bas ktorang grak kul9 mlm & sampai Klang dalam kul5.30 pg, ktorang risau jugak klu keropok lekor xtahan.sebab lbh 12jam la jugak x masuk fridge..mse duk jln2 tu hujan plak..huhu.so, kami berteduh je kat salah 1 gerai..dh berhenti ckit, gerak g masjid utk solat..tp hujan turun lg, so duk la berehat kat luar masjid tu..huhu..kat belah kuala nie, local people mmg ckp everyday hujan belah petang..rase syukur sgt xhujan mase ktorang kat pulau tu..pas hujan berhenti, lepak mnum & mkn utk dinner, solat sebelum naik bas..Alhamdulillah, sampai ke Klang kul5.40 pg..balik terus tido sbb i kne g keje kul1ptg..huhu.

semua dah discussed that ktorang akan repeat lg holiday mcm nie utk ke Redang or Tioman..ade gak suggestion nk g Taman Negara next year..overall, Pulau Perhentian nie mmg best..i dapat pegang real gamat, tgk coral & bagi ikan makan dalam air..harga makanan & minuman mahal ckit, tp standard la kan klu dh nme pon tmpat pelancongan..boleh jugak consider as tempat honeymoon..cume i lbh suke klu berenang ramai2..mcm boring plak klu ber2 je dgn Mr. Is (berangan la plak)...gmbr pre wed xjd amek coz membe Mr. Is xjd nk bwk camera DSLR die..ssh nk jge ble sume pon nk snorkeling & mandi laut..huhu..here's some of the pics..

P/s : sorry cter panjang sgt, mls nk buat entry lain..huhu

our chalet
Aktiviti main pasir


view yg cantik kat belakang =)
Pemandangan dari cafe kat chalet

tracking ke Long Beach
Long Beach
us =)
snorkeling session 1.burn gile.huhu
Pulau Rawa..nmpak ikan kan?

melepak @ Long Beach lps penat snorkeling..Mr. Is duk main guitar
sampan tu yg kitorang naik mase snorkeling session tu..huhu.not safety enough rse nye.
otw balik ke Kuala Besut
kami semua...(anis tukang amek gmbar)

Sunday, 13 October 2013

Therapy

Assalamualaikum,

I'm frustrated & a bit tired emotionally last 2 weeks..so,g la 'therapy' utk hilangkan tension & stress..stress keje...so, Mr. Is suggest gi e@curve that nite..biase la Mr. Is tu, nk g kedai toys die..haih..nie sape yg nk therapy sebenarnye kan??hihi..die nk amek statue Superman yg die pre-ordered..cantek jugak Superman tu..Toys tu immitate 1 of the movement dalam muvie Man of Steel..muke & costume pon same je mcm dalam muvie tu..Mr. Is dah ade 2 Ironman, 2 Batman & 1 Man Of Steel..die minat sangat nk beli Catwoman..tp tengok harga die  Rm950++..adeh..nape la Mr. Is punye hobi nie pakai banyak duit..huhu..tu belom masuk hobi main guitar die..dgn die nye speaker kat umah, guitar2 & sibuk nk cari pedal guitar..Mr. Is siap dh cakap dah, nnti nk wat 1 bilik utk jadi mcm studio utk letak semua equipment music die.. huhu =(

Citer pasal therapy, bkn inner side je perlukan therapy tapi rambut ni pon nk kne therapy gak..gugur yg sgt ketara..rambut yg tebal dh mule menipis..hmm..klu umh x sapu 2 hari, rse nye x sanggup nk tgk lantai umah tu..so, gi la saloon yg dh lame gile x g..beli set of hair treatment..beli la shampoo, conditioner, tonic & moisturizer..terbang lg duit..tp nk wat camane, nk kawen sume nk nmpak cantek..kang Mr. Is terkejut plak ble dh kawen tgk rmbut i, lme2 leh nampak kulit kepala nnti.huhu..

Last Wednesday, kne g physioterapy..2nd appoinment..huhu.selalu gak rse sakit kat belakang nie..mse 1st session tu therapist tu dah bagi sets of excercise yg i kne wat everyday kat umah.huhu..xde la i buat pon..patotnye kalau nk cpat baik, kne la buat kn..next week ade lg 1 session kne attend..mase kat hopital tu, paling menarik ble therapist tu letak hot blanket kat badan i..best sgt sbb panas..nk tuam sendiri mmg x rajin la nk wat sorang2 kat umah. pas tu, start la sesi stretching..huhu.mmg terase muscle2 nie sakit..ble nk jln g parking pas selesai sesi therapy memang xselesa..sakit & jln pon xleh nk straightkn badan..lenguh gile kaki.mujur la x jem sgt balik dr PPUM ke Shah Alam..drive slowly jela.

I & Mr. Is dah lame dh plan nk g getaway wif his frens..Dari last year dah plan, finally dapat jugak bercuti ramai2 ke pulau..this time our destination is Pulau Perhentian..risau jugak coz takot jadi pape..musim hujan dh start dah sekarang nie. Tp kitaorang tawakal & g je..check dgn hotel, klu hujan & xdapat wat aktiviti, duit aktiviti ktorang leh dapat balik..cume safety ktorang la..hopefully x jd pape..duit pon xdpt dapat byr klu nyawa melayang..huhu..so, last friday kami bertolak & selasa pagi sampai Shah Alam..so, nie la therapy paling bes untuk release tension..Unfortunately, therapy nie mahal la ckit..kacau jugak la budget nk kawen kitorang..haha..so, cter pasal Perhentian Getaway i cter kat entry lain ye.