Sunday, 17 April 2016

TB : Defect Inspection

Assalamualaikum,

Sambung citer throw back.hihi..entry kali nie i nk cter pasal defect inspection yg i & Mr Is set lepas raya last year. agak lewat jugak sbb Sime Darby's sales office tutup lame. so, lepas appointment amek kunci tu, ktorang duk la sibuk kire2 duit & cari contractor nk buat renovation. kitorang masih x check defect pon lg until bulan 9. at that time, Mr. Is dh dapat estimate cost untuk reno by his friend.

at the same time jugak, kitorang duk cari org untuk sediakan architect drwg & civil drwg. sblum tu, Mr. Is dh call MPK untuk dptkan prosedur nk buat renovation. MPK maklumkan yg umah Saron nie perlu kemukakan drwg civil sbb tambahan bangunan tu besar. kalau lbh 12kaki mmg kne submit drwg instead yg biase nye pakai buku panduan je.sbb klu struktur tambahan tu panjang, kene la ade footing pad & beam br yg diendorsed by profesional engineer. huhu..terbangla duit.dh survey2 dekat RM5k. sbb mase call engineer kat opis lame,die cakap klu die designkan die caj RM1500.so, klu nk cr architect lagi then cr draughtsmen, kompom la RM3500. xmasuk lagi fees untuk MPK. 

Alhamdulillah, dpt contact sorang draught person utk architect drwg nie. die ckp ade a few org yang duk Saron tu pon mintak company die buat. so, dh deal dengan die untuk settle sume including civil drwg & MPK's fees. sume caj yang kene bayar tu RM4400.00. kire okla daripada ktorang nk cari sorang engineer & architect. dorang pon duk ckp susah klu MPK nk mntk ubah2 drwg. kang lg mahal cost nnti.

haha..panjang plak intro nie. so settle sume contact & deal pasal submission drwg & contractor ,kitorang br nk check defect. haih..yela..bajet umah Sime Darby nie xde la banyak prob kn. haha..malangnye mase check defect tu, ktorang dapat dalam 50 defect mostly pasal uneven paint, chiping & hairline crack. tapi yang major defect is lantai bathroom untuk masterbed tu bocor.menitik kat staircase. huhu..nk betulkan semua defect tu Sime Darby bgtau within 1 month.

nie manual yg i mentioned dlm entry lepas. dlm USB yang bentuk kunci tu.
nie ktorang tanda sbb bengkok

nampak x tombol tu diorang lekat smpai pecah pintu

bathroom 1 clogged.huhu..

air dari bathroom masterbed kuar kat beam atas staircase.huhu

nampak air yg menitik atas staircase nie. rosak la nnti vinyl laminated wood nie. huhu...

contoh crack yg ktorang tanda

nie masalah painting. ktorang tanda jugak.hihi..
pintu toilet yg chipping. ktorang mintak tukar baru.

Mr. Is siapkan defect list and lampirkan semua 50 picts yang ktorang amek. ktorang siap burn dalam CD untuk mudahkan dorang refer nnti. masalah bocor tu dalam mase sebulan dorang betulkan. tp bile 2nd inspect untuk verify, ktorang masih x puas hati. lantai toilet master bed tu dorang buat xde gradient, so air bertakung & x masuk trap. so, kami mntk betulkan lagi. pintu yg chipping tu plak, lepas sebulan pon masih x dpt tukar. katenye kene order dlu & unfortunately, warna yg datang lain sikit compared dgn pintu2 toilet atas. sbb dah masuk end of bulan October, ktorang accept & verify semua penambahbaikan yg dorang buat.

Alhamdulillah, akhir Oct tu ktorang dpt permit untuk renovation dr MPK & contractor leh start buat keje. mase nie perasaan bercampur baur. Nervous, excited & takot. ntahla..risau klu ade defect lain, Sime Darby dh x tanggung sbb contractor dh start masuk. memang mase nie doa banyak2 mntak sume berjalan lancar.


Throwback: Dapat Kunci BBR

Assalamualaikum,

Dear diary,

Lame sangat dah tak upload pape kt blog nie. dh masuk bulan 4, 2016 dah. Haih...bz bebeno gamaknye. xtau la buat ape kn. anak pon xde lagi.tp time management sangat la teruk. Me & Mr. Is kan ade jadual. 1st weekend balik Banting, 2nd weekend balik Hulu Langat and 3rd weekend duk umah sendiri. tu la routine kami. bile balik kg tu, mmg xde la nk bukak blog. time ade kat umah sendiri tula br nk ngemas, nk tgk cter2 bes yg duk record & kuar dating ber2. hehe..nie baru bernafas sikit lepas busy pindah umah, event opis, adik kawen & kursus di PJ & Ipoh. tiap minggu ade je program.huhu

so, entry nie I nk throwback mase mule2 dapat surat yang notify rumah baru di bandar Bukit Baru Bukit Raja (BBR) dh siap on June last year.huhu..baling belakang tu jauh sikit la coz cter nie nk dekat setahun la jugak.hihi..

alhamdulillah..Mr. Is la org yang paling happy & excited. perasaan yg x dpt gambarkan bile kite dah ade rumah sendiri kn. so kami g sales office Sime Darby dalam bulan puasa last year. just datang untuk pick up kunci & bawak balik a few docs untuk verification dengan maintenance nnti. kami kene set appointment untuk masuk tengok umah lepas raya since jadual dorang dh penuh. so, dalam bulan julai la ktorang nye appointment tu. kat bawah nie gmbar2 yg sempat diamek during the 1st visit.

file holder, USB yg ade info berkenaan umah ie jenis/warna cat & masterplan of BBR eastern, set of keys & towels.


Living hall

sliding & boleh nampak sekali laman yg comey tu

staircase
Kat staircase tu ade divider dengan ruang masuk
bedroom 3. kat belakang umah tu ade kawasan bukit  yang ditarah. xtau ape ade kat atas sana



masterbed. actually nampak mcm rumah kat master bed rumah shah alam lagi besar.
muat-muat letak katil



shower kat master bed's toilet
sanitary fitting die memang cantek

Bedroom 2.

sharing toilet untuk bedroom 2 & 3.

dapur. kecik je.huhu

ruang laluan kat atas. xde family hall. huhu

view antara pintu & staircase. bawah tangga tu ade ruang kosong

sorry, gambar lawn depan & belakang umah xde amek plak masa nie. umah yg ktorang beli nie umah  Qaseh Sime Darby. Umah nie bawah 'Program Rumah Mampu Milik' yg sime darby buat. syarat kelayakan gaji/pendapatan isi umah antara RM3k-Rm7k. so, umah nie bukan la mcm standard house Sime Darby yg lain. that's y xde living hall kat atas & build up area die kecik. walau pun umah 20'x70' tp build up die x sampai belakang. so, lawn belakang tu ade lg 19'. xpela..yg penting landed house. umah type nie sime darby namakan Saron.

then bermula la episod mencari duit untuk reno. nnti i akan cter pasal renovation.