Tuesday, 13 August 2013

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum,

Hye...

Hari ni hari ke-6 kite di dalam bulan Syawal..Hopefully tak terlewat utk i ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin..diharap semua dalam keadaan baik dan selamat pulang beraya..i dah start cuti awal 2 hari sebelum raya hari tu, so now i'm in the office mencari mood untuk bekerja semula setelah seminggu bercuti..haih..malas sgt rase nk dtg keje tadi..dh beberapa kali gak la alarm duk bunyi, tp i snooze kn je..but now, here i am..working..huhu..duk mengantuk nie, i gatal la tangan jap mencoret2 kat blog nie..

hmm..where to start ek?terlalu banyak cter i nk cter..ok, mule2 i cter pasal minggu terakhir puase la..last week puase tu, i received call from my mum yg bgtau my aunt kne warded..huhu.my aunt ade cancer stage 4..since doktor bgtau my aunt 'dah xde harapan', i decided g melawat my aunt kt HKL dengan Mr. Is..i selalu teringat my aunt cakap 'sempat ke mama tgk siti kawen'..huhu.sedih nye..lame jugak kami kt hospital.hampir 4 jam i duk hospital tu.nasib baik Mr. Is baik hati nk teman & sabar je tggu i..kami kuar dari hospital pon dah lbh kul7, so nk kne cari tempat berbuke..sebenarnye i plan nk bwk Mr. Is iftar kat kg i dgn my aunts & nk bwk Mr. Is jumpe my granma sbb die xpernah meet her lagi..tp i terpakse tukar plan coz my aunt admitted to hospital..so, i berbuke dgn Mr. Is kat umah nenek i kat keramat tu..xde org kat umah except nenek & maid je..since maid dah masak, i buke dgn Mr. Is ber2..so, 1st time la die jumpe nenek..

esoknye, Mr. Is dah jnji dgn his family nk bwk i iftar kat umah..Mr. Is dah pesan kat Ibu suruh masak 'Nasi Ambang'..Mr. Is selalu ckp, nasi ambang homemade, x same mcm yg selalu jual kat bazar..kul3 ptg, kami masih belum gerak dari Shah Alam lg..coz niat i nk bawakkan Ibu satay kajang untuk berbuke..dh 2x kali i dgr ibu ckp 'dh lame x mkn satay kajang'.sbb nk tggu kedai bukak, so we decide nk bertolak lambat dari Shah Alam..tp kul3.30 ptg, ibu dh call Mr. Is tny kami dah sampai mane..membebel la die ble tau kami x gerak lg..haha..disebabkan dah free2 kene mrh, xdpt la nk cari satay kajang..so beli la lemang as buah tangan utk buke puase..memang different ckit la nasi ambang ibu Mr. Is..bukan yg macam selalu jumpe kat bazar or kedai sbb Ibu x masak ayam kicap or ayam masak merah..ibu buat macam ayam masak hijau.. Alhamdulillah, selesai la iftar bersama family Mr. Is..

last week, i start cuti hari selasa..my aunt yg bongsu dah siapkan schedule untuk ank buah die & die take turn jage my aunt belah malam kat hospital disebabkan ank2 my aunt semua lelaki, 3 Abdul..lelaki xleh stay kat wad perempuan mlm2..so, my turn jge my aunt tu on selasa 6 August & on 3rd Raya..1st time tido malam kat hospital, cuak memang ade..tp duk pk tanggungjawab & dalam bulan ramadhan, takot & cuak tu hilang..malam memang xtido cume terlelap kejap2, bce la yassin & surah2 lain..hrp dapat membantu my aunt yg mengerang sakit sesekali..dapat plak nurse2 yg bertugas tu malas, memang semuanya kite wat sendiri..5x tukar pampers, nurse xde yg menolong walaupun ada yg berbahasa basi cakap 'kalau nk mintak tolong pape, panggil jela'..haih..cume sian kat org katil sebelah sbb bile i nk tukarkan pampers kul2-3 pagi, i terpakse mintak nurse bukakan lampu..mase tu, mntak sekali die tlg i, tp tgk die bukakkan lampu pastu wat dono je..kompom la lame lampu tu terpasang coz i bukannye pro nk salinkan pampers org dewasa..huhu.balik dari hospital kul10 pg, sampai umah mmg trus pengsan..dapat la tido dalam 2 jam..pastu dh kne tolong mak masak juadah raya..esoknye dah nk raya..

Semua family member  rase tahun nie mcm x beraya..semua teringat my aunt yg duk ade kat hospital.mmg x meriah..dgn nenek kat umah pon nk kne jge..ade maid, bukannye boleh diharap sgt..huhu..hari raya pertama org dtg berkunjung ke rumah nenek spt biase..sampai2 umh nenek tlg mak masak nasi beriyani untuk tetamu..mmg tiap2 tahun tu la juadah raya kami..wpon ade wat ketupat, nasi beriyani tetap ade. lepas maghrib, barula gerak ke umah nenek belah baba pulak..

family i plan nk beraya umh sedara2 belah baba pada hari raya ke2..so, pg tu discuss la dgn baba route raya..tbe2 my mum dpt call dr aunty bongsu, kate nye my aunt dh sesak nafas & nk jumpe semua adik beradik die & nenek i..kami trus jadi kelam kabut..sedih, risau & takot.semuanye bercampur..sampai2 kat hospital, tgk my aunt dah nazak..kami semua dah menangis2 tgk 'mama'..bacaan yassin x putus2 dibace utk nye..setiap mase ade je org duduk di sebelahnye mengajar nye shahadah & menyebut perkataan Allah..kami tahu kami akan kehilangan mama..dlm kul2 ptg, mama pergi mengadap Ilahi..semua org mencium mama wat kali terakhir..walaupun ktorang sedih, tp ktorang rase bersyukur mama 'pergi' di hari jumaat yg mulia.

tugas2 khas telah diberikan, ade yg stay utk join mandikan mama (termasuk i) & ade yg terus balik ke rumah utk kemas, susun, bentang tikar utk sambut tetamu & solat jenazah di rumah..sbb kn ramai yg nk join mandikan jenazah, ustazah mintak beberapa org keluar..rmi sgt..so, i just tggu kat luar wif my cousin..i sempat mencium mama lpas dimandikan..tgk wajah mama bersih & kelihatan spt tersenyum..Alhamdulillah..mama seorang yg jrg senyum, tgk die wat terakhir kali tu, i dpt rasakan mama antara org yg mendapat 'husnul khatimah'..then i & my cousin ditugaskan utk duduk di dlm van jenazah bersama seorang ank mama..alhamdulillah, mama selamat dikebumikan selepas asar..

so, selama 3 hari berturut2 kami mengadakan tahlil buat mama..memang i x pakai langsung bj raya i lg..mmg x raya la..g pasar ikut my aunt bongsu tu beli bahan, tlg masak sampaikan mlm kenduri..tu la rutin selama 3 hari..parents Mr. is nk dtg beraya terpakse la ditangguhkan..mayb next2 week la kot..

hmm..tu la cter hari raya i..hopefully sesape yg membace blog i nie, sedekahkan Al Fatihah kpd arwah mama yg telah 'pergi'..kenduri 7 hari mama akn wat hari khamis nie..Mr. Is pon akan dtg kenduri tu nanti..mood beraya masih tiada..kuih raya pon x makan..tp dgn kueh raya tu la kami jamu org2 yg dtg melawat di rumah..xperlu susah2 nk goreng mee ke hape..tadarus yg i wat bulan ramadhan lepas, xhabis2 lagi..br bace surah An-Nisa..huhu..celah mane nk khatam sebelum raya..berharap dpt berjumpe dgn ramadhan akan dtg..nk kne tingkat kan lagi mane amalan yg kurang..next ramadhan akan sambut dgn Mr. Is..hihi.. (gediks).




Al Fatihah utk arwah mama