Sunday, 3 September 2017

TB : Ahmad Hadif

Assalamualaikum,

Hi semua..
entry nie bukan berkenaan i & Mr Is. entry nie pasal my nephew, Ahmad Hadif. Kadang i panggil ahmad. kadang i panggil hadif. tp selalu jugak panggil nama penuh die.

born on 3rd January. dh masuk 8bulan la hari nie. haih.. xjumpe beberapa hari dah rindu. cucu 1st my parents la nie. buah hati pengarang jantung atok & nenek. x sempat buh entry pasal my sister kawen, terus loncat entry pasal ank buah. 

mak die habis je pantang, atok dh sibuk suruh buat aqiqah. x buat majlis cukur jambul, atok dah siap2 cukur dh rambut hadif. so, buat majlis tahnik & aqiqah je. biasela bile jumpe mcik2 pcik2, ade la mulut mcik yg xde insuran cakap kat i, 'nie sepatutnye majlis untuk ank ko'. huhu... speechless plak dengar. nk kate bukan islam, islam dh. tp cakap tu mcm xpercaya rukun iman plak. haih..i just senyum jela. nk menjawab kang kate durhaka.

setiap kali i & Mr. Is balik kg, ahmad hadif mmg tdo dgn ktorang (used to). haaa..rasela jugak cmane bangun malam bagi ank buah susu. mamanye sedap la dapat berehat tdo. hehe..Mak Iti & Ayah Is boleh je jage. Surprisingly, Mr is boleh terjage everytime Ahmad Hadif nangis malam. selalu bunyi alarm yg kuat sebelah die, die x sedar pon. cume kadang2 ayah is berdengkur, buat ahmad hadif terjage. huhu..

sejak ahmad hadif masuk 6 bulan, ktorang dh xdpt tdo dgn die. die mengempeng malam dgn mama die. die x tdo lena plak dgn ktorang. ade 1 mlm tu, habis atok nenek semua bangun sbb nk layan ahmad hadif. masuk buai xnk, tdo bawah, dpt beberapa minit, bgn dh. cube masuk buai lg, beberapa minit terjage. giv up dh mak iti hadif oii.. sampai ke sahur die xtdo. terus la semua org pon sahur. dh ngantuk sangat, baru la ahmad hadif tido. esok pagi, mama die datang, hadif tdo lg. huhu..

skrg ahmad hadif suke makan. semua bende nk masuk mulut kn?tggu ade gigi ye. nenek membebel bile mama die duk bagi puree. katenye x kenyang nanti, baikla bg bubur nasi. nak wat camane, trend zaman srkg nie mcm tu la nenek. hihi..

setiap bulan, mmg geram je tgk baju baby kat the store tu. memang setiap bulan ade je la habuan utk ahmad hadif. semoga ahmad hadif jadi anak yg soleh, berjaya dunia & akhirat. 

nie gambo2 ahmad hadif yg i kumpul dlm phone. hbs la Mak iti punye storage dalam iph nie ahmad hadif oiii..hihi..
Ahmad hadif br lepas cukur

rambut dh ade sikit.hihi

nampak dh cukur bantal nye

dh pandai ketawa dah si debab nie

yo yo wassup..

comey pakai baju melayu. xnk pandang kamera.huhu

Ahmad hadif si rambut "Pekan". 

dh ngantok, tapi tahan mate xnk tdo.

nape monyok tu ahmad hadif?


geram tgk gambo nie

Throw Back: Renovation

Assalamualaikum,

Hi...rase setahun 1 2 entry je yg i buat. Haih..x cemerlang langsung. I still nk citer pasal renovation rumah walaupun citer dh basi. haha...

By the way, Selamat hari raya Aidil Adha..esok cuti, tapi opis duk buat qurban. i joined qurban opis, so kene la dtg. kesian Mr. is , die baru plan nk g lepak dgn member. sorry la Mr. Is. esok kene la melapah lembu. hopefully, i sentiasa istiqamah buat qurban nie every year. this year masuk tahun keempat berturut2 buat. semoga Allah murahkan rezeki kite semua untuk teruskan ibadah nie macamana kite renew roadtax setiap tahun. Amin...

dh dekat setahun setengah duk umah  nie. alhamdulillah..syukur atas nikmatNya. although dh lebih setahun duduk, still ade masalah leaking since lepas umah nie siap renovate, umah sebelah kanan plak renovate. dh siap tampal and buat waterproofing, umah sebelah kiri plak buat renovation. nie dorang tgh kemas2 umah nk masuk. kesian ktorang. mayb after a few months br tanah nie stable and xde settlement lagi. so, at the moment, just live with it. i'm proud with Mr. Is since beli waterproof and cat sendiri kat slab atas tu. 4 tin jugak la die ngecat sengsorang. 2 x ngecat sebab 2 kali bocor. setakat cat waterproof nie, kontraktor pon malas nk buat. mayb ktorang will consider untuk panggil kontraktor khas untuk waterproof nie if jadi leaking lagi.

so, moh ler tgk gambo renovation kat bawah nie. byk kali buat calculation & survey barang, furniture & argument on color & material and etc. sometimes rase rimas bile asyik pk sampaikan choices yg ktorang buat tu rasenya untuk temporary satisfaction je. huhu..kadang nyesal. anyway...we are happy & so grateful to hav such a great moments (masuk umah baru).

Pandangan belakang. lebih kurang 14 kaki -16 kaki extention  utk dapur & bilik
nie rupe masa tgh renovation
hmm..time nie ktorang baru perasan yg genting tu dh ganggu view tingkap. so, decide utk bukak balik.
kitchen cab dh pasang dlu, tingkap belum pasang lagi. hilang oven nie, mmg nangis la.

nie la rupenye extention belakang. kalau x, umah nie asalnye lebih sikit dr floor trap tu.

citer pasal pilih warna cat, mmg pening. susah nk capai kate putus. dh mcm tadika contractor nie cakap. haha..

nie asal dapur umah. ktorang jadikan dining area. ktorang beli cat nippon momento. 

nie toilet antara dining & dapur. Mr Is setuju warna kat bawah nie semua warna pink. hihi.. Luv u Mr. Is

bilik yg warna merah nie, Mr Is punye hobby room. sebelah tu ade sikit ruang untk laundry area.

Master bed.nasib baik tilam boleh hold amek dr kedai. mase nie masih belum siap lg bilik nie

Hall nie ktorang decide utk divide 2 area. family hall & guest hall. momento utk hall nie ade frosting putih utk cat kuning nie, tp x berape nampak.

ruang stor. sebelah tu nk letak meja utk phone & internet. ktorang letak jugak papan notis utk billing info kat situ


Sunday, 17 April 2016

TB : Defect Inspection

Assalamualaikum,

Sambung citer throw back.hihi..entry kali nie i nk cter pasal defect inspection yg i & Mr Is set lepas raya last year. agak lewat jugak sbb Sime Darby's sales office tutup lame. so, lepas appointment amek kunci tu, ktorang duk la sibuk kire2 duit & cari contractor nk buat renovation. kitorang masih x check defect pon lg until bulan 9. at that time, Mr. Is dh dapat estimate cost untuk reno by his friend.

at the same time jugak, kitorang duk cari org untuk sediakan architect drwg & civil drwg. sblum tu, Mr. Is dh call MPK untuk dptkan prosedur nk buat renovation. MPK maklumkan yg umah Saron nie perlu kemukakan drwg civil sbb tambahan bangunan tu besar. kalau lbh 12kaki mmg kne submit drwg instead yg biase nye pakai buku panduan je.sbb klu struktur tambahan tu panjang, kene la ade footing pad & beam br yg diendorsed by profesional engineer. huhu..terbangla duit.dh survey2 dekat RM5k. sbb mase call engineer kat opis lame,die cakap klu die designkan die caj RM1500.so, klu nk cr architect lagi then cr draughtsmen, kompom la RM3500. xmasuk lagi fees untuk MPK. 

Alhamdulillah, dpt contact sorang draught person utk architect drwg nie. die ckp ade a few org yang duk Saron tu pon mintak company die buat. so, dh deal dengan die untuk settle sume including civil drwg & MPK's fees. sume caj yang kene bayar tu RM4400.00. kire okla daripada ktorang nk cari sorang engineer & architect. dorang pon duk ckp susah klu MPK nk mntk ubah2 drwg. kang lg mahal cost nnti.

haha..panjang plak intro nie. so settle sume contact & deal pasal submission drwg & contractor ,kitorang br nk check defect. haih..yela..bajet umah Sime Darby nie xde la banyak prob kn. haha..malangnye mase check defect tu, ktorang dapat dalam 50 defect mostly pasal uneven paint, chiping & hairline crack. tapi yang major defect is lantai bathroom untuk masterbed tu bocor.menitik kat staircase. huhu..nk betulkan semua defect tu Sime Darby bgtau within 1 month.

nie manual yg i mentioned dlm entry lepas. dlm USB yang bentuk kunci tu.
nie ktorang tanda sbb bengkok

nampak x tombol tu diorang lekat smpai pecah pintu

bathroom 1 clogged.huhu..

air dari bathroom masterbed kuar kat beam atas staircase.huhu

nampak air yg menitik atas staircase nie. rosak la nnti vinyl laminated wood nie. huhu...

contoh crack yg ktorang tanda

nie masalah painting. ktorang tanda jugak.hihi..
pintu toilet yg chipping. ktorang mintak tukar baru.

Mr. Is siapkan defect list and lampirkan semua 50 picts yang ktorang amek. ktorang siap burn dalam CD untuk mudahkan dorang refer nnti. masalah bocor tu dalam mase sebulan dorang betulkan. tp bile 2nd inspect untuk verify, ktorang masih x puas hati. lantai toilet master bed tu dorang buat xde gradient, so air bertakung & x masuk trap. so, kami mntk betulkan lagi. pintu yg chipping tu plak, lepas sebulan pon masih x dpt tukar. katenye kene order dlu & unfortunately, warna yg datang lain sikit compared dgn pintu2 toilet atas. sbb dah masuk end of bulan October, ktorang accept & verify semua penambahbaikan yg dorang buat.

Alhamdulillah, akhir Oct tu ktorang dpt permit untuk renovation dr MPK & contractor leh start buat keje. mase nie perasaan bercampur baur. Nervous, excited & takot. ntahla..risau klu ade defect lain, Sime Darby dh x tanggung sbb contractor dh start masuk. memang mase nie doa banyak2 mntak sume berjalan lancar.


Throwback: Dapat Kunci BBR

Assalamualaikum,

Dear diary,

Lame sangat dah tak upload pape kt blog nie. dh masuk bulan 4, 2016 dah. Haih...bz bebeno gamaknye. xtau la buat ape kn. anak pon xde lagi.tp time management sangat la teruk. Me & Mr. Is kan ade jadual. 1st weekend balik Banting, 2nd weekend balik Hulu Langat and 3rd weekend duk umah sendiri. tu la routine kami. bile balik kg tu, mmg xde la nk bukak blog. time ade kat umah sendiri tula br nk ngemas, nk tgk cter2 bes yg duk record & kuar dating ber2. hehe..nie baru bernafas sikit lepas busy pindah umah, event opis, adik kawen & kursus di PJ & Ipoh. tiap minggu ade je program.huhu

so, entry nie I nk throwback mase mule2 dapat surat yang notify rumah baru di bandar Bukit Baru Bukit Raja (BBR) dh siap on June last year.huhu..baling belakang tu jauh sikit la coz cter nie nk dekat setahun la jugak.hihi..

alhamdulillah..Mr. Is la org yang paling happy & excited. perasaan yg x dpt gambarkan bile kite dah ade rumah sendiri kn. so kami g sales office Sime Darby dalam bulan puasa last year. just datang untuk pick up kunci & bawak balik a few docs untuk verification dengan maintenance nnti. kami kene set appointment untuk masuk tengok umah lepas raya since jadual dorang dh penuh. so, dalam bulan julai la ktorang nye appointment tu. kat bawah nie gmbar2 yg sempat diamek during the 1st visit.

file holder, USB yg ade info berkenaan umah ie jenis/warna cat & masterplan of BBR eastern, set of keys & towels.


Living hall

sliding & boleh nampak sekali laman yg comey tu

staircase
Kat staircase tu ade divider dengan ruang masuk
bedroom 3. kat belakang umah tu ade kawasan bukit  yang ditarah. xtau ape ade kat atas sana



masterbed. actually nampak mcm rumah kat master bed rumah shah alam lagi besar.
muat-muat letak katil



shower kat master bed's toilet
sanitary fitting die memang cantek

Bedroom 2.

sharing toilet untuk bedroom 2 & 3.

dapur. kecik je.huhu

ruang laluan kat atas. xde family hall. huhu

view antara pintu & staircase. bawah tangga tu ade ruang kosong

sorry, gambar lawn depan & belakang umah xde amek plak masa nie. umah yg ktorang beli nie umah  Qaseh Sime Darby. Umah nie bawah 'Program Rumah Mampu Milik' yg sime darby buat. syarat kelayakan gaji/pendapatan isi umah antara RM3k-Rm7k. so, umah nie bukan la mcm standard house Sime Darby yg lain. that's y xde living hall kat atas & build up area die kecik. walau pun umah 20'x70' tp build up die x sampai belakang. so, lawn belakang tu ade lg 19'. xpela..yg penting landed house. umah type nie sime darby namakan Saron.

then bermula la episod mencari duit untuk reno. nnti i akan cter pasal renovation.




Wednesday, 17 June 2015

Planning on Small Surprise Besday Celeb

Assalamualaikum gurls,

Hmm..pejam celik pejam celik dah masuk 1 Ramadhan. Mr. Is g terawih while i blogging nie. I br je lepas masak nasi & goreng ayam. Sambal ikan bilis pon dh siap. sok pagi tinggal panaskan je. Mr. Is nk telur goreng letak kicap cili & bawang. I sembang dengan Mr. is petang tadi pasal sahur. I tanya die, "Sahur makan sambal ikan bilis & telur goreng ye?'. Mr. Is jawab soalan yg buat i terkedu, "xde lauk. Telur tu condiment je." hah?? condiment?for me tu lauk la kan. adeh..so terpakse la goreng ayam. I plan nk beli udang, goreng kunyit & bawang je. tapi tukar plan. goreng ayam jela. 

ni satu umah dh bau menggoreng dh nie. nk wat camane, umah kecik. hud plak x beli.haha..ok.kite cter pasal persiapan nk buat surprise utk Mr. Is. i just buat kad bday & beli kek kcik je. tu pon coz xnk Mr. Is syak pape.Yelah..dhla balik opis sesame. bawak brg balik je, kompom die check mase nk tggu lif. mmg xleh nk berahsia.mase Mr. Is tny, "ape dalam beg tu, mcm berkotak je". I jawab "nie kotak beli barang Go Shop.hr tu lupe bawak balik kotak".hehe..tp mmg pon hr tu x bwk balik kotak go shop. nie ade lg duk tepi meja opis.

actually i plan nk buat card exactly mcm nie since Mr. Is & guitar mmg xleh dipisahkan. tp browse2, ade lg kad lain jugak yg menarik hati

so  i curi2 beli brg2 ni kat kedai buku last saturday. i kene beli a few books utk elakkan Mr. Is nampak bende2 alah nie. siap beli jangka lukis k! haha..Ms nie mmg dlm kepala nk buat card superhero.

Tada....nie la DIY pop up besday card yg i buat utk Mr. Is. shield tu pop up sebenarnye. =)

simple gile. klu ade hiasan glitter bentuk star or love pon cantik.

hmm.. hopefully Mr. Is suke.

Mr. Is kuar lepak malam nie. So seblum die g tu, die mandi dlu.tu pon dh kul11.45. i just biarkan kek dengan lilin yang bernyala atas meja & bday kad letak atas meja hobby die. i plak buat2 tdo. pelik btol dgn Macbook nie. i dah import gambr dari Iphone masuk ke Macbook. tp xde plak. i nk tnjuk kek coklat comel yg i beli utk Mr. Is.hmm..xpela..yg penting, hrp surprise yg x seberapa nie buatkan Mr. Is. berdebar plak.esok Mr. Is cuti. tp i kene keje coz esok ade present paper kt MTES. huhu..xleh la tdo lewat.

ok..malam nie kene bangun sahur. hrp nye xtdo mati. Selamat Berpuasa. Semoga Ramadhan tahun nie bring us the utmost in peace and prosperity and show us the way and lead us together on the right path. Happy Ramadhan Mubarak.