Sunday, 17 April 2016

TB : Defect Inspection

Assalamualaikum,

Sambung citer throw back.hihi..entry kali nie i nk cter pasal defect inspection yg i & Mr Is set lepas raya last year. agak lewat jugak sbb Sime Darby's sales office tutup lame. so, lepas appointment amek kunci tu, ktorang duk la sibuk kire2 duit & cari contractor nk buat renovation. kitorang masih x check defect pon lg until bulan 9. at that time, Mr. Is dh dapat estimate cost untuk reno by his friend.

at the same time jugak, kitorang duk cari org untuk sediakan architect drwg & civil drwg. sblum tu, Mr. Is dh call MPK untuk dptkan prosedur nk buat renovation. MPK maklumkan yg umah Saron nie perlu kemukakan drwg civil sbb tambahan bangunan tu besar. kalau lbh 12kaki mmg kne submit drwg instead yg biase nye pakai buku panduan je.sbb klu struktur tambahan tu panjang, kene la ade footing pad & beam br yg diendorsed by profesional engineer. huhu..terbangla duit.dh survey2 dekat RM5k. sbb mase call engineer kat opis lame,die cakap klu die designkan die caj RM1500.so, klu nk cr architect lagi then cr draughtsmen, kompom la RM3500. xmasuk lagi fees untuk MPK. 

Alhamdulillah, dpt contact sorang draught person utk architect drwg nie. die ckp ade a few org yang duk Saron tu pon mintak company die buat. so, dh deal dengan die untuk settle sume including civil drwg & MPK's fees. sume caj yang kene bayar tu RM4400.00. kire okla daripada ktorang nk cari sorang engineer & architect. dorang pon duk ckp susah klu MPK nk mntk ubah2 drwg. kang lg mahal cost nnti.

haha..panjang plak intro nie. so settle sume contact & deal pasal submission drwg & contractor ,kitorang br nk check defect. haih..yela..bajet umah Sime Darby nie xde la banyak prob kn. haha..malangnye mase check defect tu, ktorang dapat dalam 50 defect mostly pasal uneven paint, chiping & hairline crack. tapi yang major defect is lantai bathroom untuk masterbed tu bocor.menitik kat staircase. huhu..nk betulkan semua defect tu Sime Darby bgtau within 1 month.

nie manual yg i mentioned dlm entry lepas. dlm USB yang bentuk kunci tu.
nie ktorang tanda sbb bengkok

nampak x tombol tu diorang lekat smpai pecah pintu

bathroom 1 clogged.huhu..

air dari bathroom masterbed kuar kat beam atas staircase.huhu

nampak air yg menitik atas staircase nie. rosak la nnti vinyl laminated wood nie. huhu...

contoh crack yg ktorang tanda

nie masalah painting. ktorang tanda jugak.hihi..
pintu toilet yg chipping. ktorang mintak tukar baru.

Mr. Is siapkan defect list and lampirkan semua 50 picts yang ktorang amek. ktorang siap burn dalam CD untuk mudahkan dorang refer nnti. masalah bocor tu dalam mase sebulan dorang betulkan. tp bile 2nd inspect untuk verify, ktorang masih x puas hati. lantai toilet master bed tu dorang buat xde gradient, so air bertakung & x masuk trap. so, kami mntk betulkan lagi. pintu yg chipping tu plak, lepas sebulan pon masih x dpt tukar. katenye kene order dlu & unfortunately, warna yg datang lain sikit compared dgn pintu2 toilet atas. sbb dah masuk end of bulan October, ktorang accept & verify semua penambahbaikan yg dorang buat.

Alhamdulillah, akhir Oct tu ktorang dpt permit untuk renovation dr MPK & contractor leh start buat keje. mase nie perasaan bercampur baur. Nervous, excited & takot. ntahla..risau klu ade defect lain, Sime Darby dh x tanggung sbb contractor dh start masuk. memang mase nie doa banyak2 mntak sume berjalan lancar.


No comments:

Post a Comment