Tuesday, 26 November 2013

IWRM Training NARBO - Sri Lanka

Assalamualaikum,

Hi all,

Hmm..I br lepas check in. 1st time naik flight more than 2hrs. rase nye dalam 3 jam td. i tengok cter "Life of Pi" dalam flight td. Then i try nk tdo, tp xleh plak.pastu sakit gile telinge i mase flight nk landing.haih..xtau nk watpe.dh mnum air, chew gule2 plak, tp still telinge sakit..nie still berdengung & pekak lagi telinge nie rasenye.

Pagi td mintak staff kat opis fetch kat umh untuk g KLIA. Alhamdulillah, jln x jem sgt.smpai airport within 1 hr. time nk check in dpt call dr Baba..my parents dtg kat KLIA & since i since dorang tau i sorang2 je. my dad memang ade mesy kat KLIA 2 since die tgh supervise projek kat sana. Baba bwk my mum sekali coz my mum ade ckp nk hantar i. tp mase tu, die salah dengar.die ingtkan flight i on sunday.i bgtau my mom yg flight i on tuesday.semalam dpt call dr baba yg dorang boleh temankan i sekejap pg tu.cume sian kat mak la.pas i dh check in kat "pelepasan antarabangsa" tu, my dad kne masuk meeting. mak la kne tggu kat klia tu until baba hbs meeting. 

alhamdulillah..happy sgt dpt blk sorang..xde la pening nk share blk dgn bukan muslim since i sorang je participant from Malaysia..huhu. ssh plak kang nk bgtau org jgn bwk masuk selipar dlm blk. sok terpakse la berkawan dgn org lain & kene la speaking london sepanjang masa. mase on the way ke tempat training nie, i xnmpak pon kedai yg jual souvenir. area kedai2 tu pon dlm 4km dr tempat training.huhu..

hopefully training nie menarik & everything goes well. nervous jugak la kne present kat sini & ade evaluation mase present tu nanti.haih..

ade few pics dh amek, tp mls plak nk amek cable utk transfer gambar. nnti kte sambung cter lagi pasal  Sri Lanka nie.

Wednesday, 6 November 2013

Pemergian Yang Tersayang

Assalamualaikum,

Hi gurls..tajuk entry nie je wat mate bergenang.sedih sgt sebab kehilangan seorang insan yang i sayang.sgt istimewa since die la org yg jge i mase kecik..i rse i lg byk spend mase dgn 'insan' ini dr my mom since my mom dulu keje shift & my dad selalu outstation utk supervise projects yg kadang2 jauh macam kat Johor and etc..Insan nie i called 'nenek'. 

Nenek nie belah mak i. Sangat rajin mase die sihat.Selalu dipinta utk masak utk majlis perkahwinan.Nenek masak memang sedap.Kuih pon sedap je wat.Semua jenis kuih nenek wat.Kalau wat kueh pulut serikaya, kaya tu mmg buat sendiri.Rutin nenek setiap hari mase die masih sihat, bangun kul5 pagi & buat bfast utk ank/menantu & cucu.Then die akan tido everyday before 10p.m.Setiap ptg without fail die akan siapkan minum ptg. Paling command pon kueh yg nenek wat utk minum ptg nie kueh jemput2 bilis.tapi yg best nye nenek akan wat sekali dgn kueh kacang.kul 3 ptg selalu nenek dh sibuk pk nk masak ape utk ptg & akan mntak cucu die g kedai beli bahan. time nie la cucu2 yg nakal nie kadang2 ngelat.Rindu rse nye nk makan kueh yg nenek masak sebab sekarang nie mak & aunty2 xdela wat mcm nenek.yg bes tu kdg2 belah pg nenek wat roti canai sendiri & ade wat mcm murtabak.huhu..rindunye nk makan macam tu.

Nenek start sakit dari tahun 2003 mcm tu ble die pengsan disebabkan gula xde dalam darah.nenek sgt menjaga pemakanan die since die ade kencing manis.tp ble die terlalu control pengambilan gula, darah xsmpai ke otak plak sampaikan nenek pengsan.lame jugak duduk dalam wad mase tu.almost 2 weeks.start dr tu, nenek kne selalu g pakar coz doktor nk pantau.siap kne g pakar otak sbb oksigen/darah x sampai otak.doktor tny 'siapa nama Perdana Menteri, sape nama anak2 die & etc..tp neneh hebat.die leh je jawab mase tu Pak Lah PM kite..sejak tu, nenek x lg dibenarkan masak pape or wat sebarang keje berat oleh anak2 die.so, since then anak2 la menjaga terutama nye arwah mama.after few years barula start amek maid khas utk jaga nenek.

semakin lame nenek makin kurang selera makan. dulu nenek makan nasi lembik & setiap hr lauk nye berubah.ater a few years, nenek makan soupy2..selalunye mee sup la like everyday.pas beberapa tahun, nenek makan bubur nasi yg dimasukkan ayam/daging dan lobak sebagai rencah.rsenye setiap tahun, badan nenek akan menyusut. nenek tibe2 xleh jalan sejak 2 tahun kebelakangan nie. Nenek terlantar je & akan diangkat dduk kat kerusi roda untuk mandi & keluar umah.

Nenek meninggal khamis yg lepas waktu dalam tido. umur nenek skrg nie 84 tahun. tp nenek bkn seorang yg pelupa. mostly name2 sedara terdekat sume die igt lg. sedih sangat sebab i dh lbih seminggu x jumpe nenek..huhu.rase mcm dh lme xbercakap dgn die. sedih sebab nenek xde on my wedding day nanti..sedih sebab ms i tunang, nenek xdpt dtg. i memang booked dewan dekat dgn umah nenek sbb mudah nenek nk dtg & blk ble2 die xlarat.sedih sangat ms dapat berita dr my mum on 6.15a.m 31 Oct 2013 lepas.i rse mse drive blik tu meleleh2 air mate.shocked sangat mase terima berita tu.Allah je yg tau..br je rasenye arwah mama g..skrg nenek plak yg g..rse mcm wedding i nnti xmeriah je sbb org yg jge i dr kecik xde utk tgk semua tu berlaku.huhu..

apepon, rse lega sebab akhirnye nenek pegi dgn tenang setelah lbh kurang 10 thn nenek sakit.Alhamdulillah, i dpt rse mandikan jenazah arwah nenek..saat cium nenek wat kali terakhir memang sgt menyayat ht..xdpt nk elak air mata keluar mase cium die wpon mase tu nenek dah bersih dan berwudhu'..

diharap you guys yg bace entry nie dapat la sedekahkan AlFatihah utk arwah nenek i.semoga arwah tenang & ditempatkan di dalam kalangan org2 yang soleh.

semoga arwah nenek ditempatkan di kalangan org2 yg soleh

mohon jgn lupe sedekahkan Al-fatihah utk arwah
p/s: gambar adalah ihsan dr Mr. Google